Новини


пясъчните фигури в Бургас
Десетото юбилейно издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас

Десетото юбилейно издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас вече е запазено като 3D принтиран макет

За трета поредна година фирма zetaFORMS изработи макет Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Триизмерното произведение пресъздава с точност формите и пропорциите на пясъчните творби. Умаленият модел с размери 100 см х 90 см запазва магията на пясъчния град за идните поколения.


Фестивалът на пясъчните фигури отдавна е станал емблематичен за морския град, както и едно от чаканите събития в културния му живот. Десетото му юбилейно издание е своеобразна ретроспекция, в която е събрано най-доброто от предишните издания. Всяка скулптура съответства по тема на минало издание, но с нова визия, нов сюжет, дух и емоция. "Пясъчни приказки" разказват за над 50 персонажа на известни личности, емблематични исторически фигури и приказни герои.


Пясъчните фигури стоически устояват на капризите на времето от юли до октомври, носейки радост на стотици посетители. А с помощта на станалият вече традиционен макет, пясъчното градче ще продължи да радва почитателите си с години напред.


„Тази форма на изкуство е безкрайно впечатляваща, но мимолетна в своя житейски път", споделят 3D дизайнерите от zetaFORMS. „3D технологиите ни дават възможност да запечатаме тези уникални мигове и да проследим тяхната история през годините. Както и да ги оставим за поколенията след нас."


За изработка на макета не са достатъчни техниките и опита на стандартния макетизъм. Пресъздаването на толкова сложни форми, като умалените пясъчни фигури, е изключително трудно за всеки друг метод, освен чрез 3D сканиране и 3D принтиране. Всяка от фигурите се заснема от всички страни и й се изгражда триизмерен дигитален модел. След прецизна компютърна обработка, виртуалните изображения отново се материализират – изграждат се на професионален цветен 3D принтер, за да се преврърнат в реалистични мини копия на големите оригинални скулптури.


За цялостното пресъздаване на фестивала се добавят и елементи, изработени с технологията на стандартния макетизъм – палми и дървета в съответния мащаб, малки камъчета за пътечките, постаменти за фигурите – всичко, идентично с това в реалния комплекс. Нещо повече, пресъздадени са и мини скулптури на реални посетители, които се любуват на пясъчните фигури и си правят снимки за спомен.


Всичко е изработено с голяма любов и внимание към детайлите и пресъздава обстановката с нейната изящност, атмосфера и дори динамика.


„За нас е удоволствие да взимаме участие в запазването на спомена за това прекрасно произведение" споделят от екипа на zetaFORMS. „Нямаме търпение фестивалът да се завърне догодина, за да увековечим отново труда, който се влага за изграждането на фестивалното градче всяка година, както и емоциите, които съпътстват работата на творците и на ежегодните му посетители."


zetaFORMS e иновативна компания, която специализира в триизмерно сканиране и по-специално в 3D сканиране на хора в цял ръст. То се извършва в първата и единствена засега кабина за 3D сканиране в България. Иновативната технология на 3D сканирането позволява да бъдете заснети в цял ръст и то от всички страни. Резултатът е дигитално изображение, на базата на което се изработва персонална статуетка или дигитален аватар.


Ако желаете да изпробвате кабината за 3D сканиране или да направим Вашия съвременен макет моля пишете ни тук.